Punts d'interès

Hospitals de Sang

Hospitals de Sang ens ensenya com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre

La gran façana de Casa Mossèn Pere, edifici del segle XIX rehabilitat recentment, ens dóna pistes de que era una casa amb solera, com diverses que van erigir-se en aquella època arreu del poble, amb unes dimensions majors de l’habitual. Avui acull el Centre d’Interpretació Hospitals de Sang, integrat a la xarxa d’espais de la Batalla de l’Ebre del Memorial Democràtic.

La Batalla de l’Ebre va representar un dels episodis més importants de la Guerra Civil Espanyola, considerada com la primera gran guerra contemporània, en la qual la sanitat va jugar un paper molt destacat. La Guerra Civil va ser un esdeveniment de destrucció, però també de descobriment i d’especialització de noves tècniques sanitàries.

Hospitals de Sang ens presenta com es va estructurar l’assistència a les persones ferides i ens dóna a conèixer la xarxa sanitària que es va crear entorn la Batalla de l’Ebre, que, com la resta del conflicte, ens mostra dues situacions: la República innova constantment per suplir les carències que genera la guerra, mentre que els nacionals hereten el sistema sanitari preexistent, atesa la superioritat de mitjans i recursos de què disposaven.

L'espai té quatre àmbits:

Ferits al front, sobre l'atenció al camp de batalla; Medicina de guerra, que mostra les innovacions republicanes; Personal sanitari, al voltant de les formes de mobilització d'aquest contingent, i finalment, Dues unitats enfrontades, que compara l'atenció sanitària de la 35a divisió republicana amb la de la 50a divisió franquista.

Punt d'Informació turística

Veuràs exposats tots els vins dels nostres productors locals, als baixos de l'Ajuntament de Batea.

Plaça Major

L’antic pla, preludi d’una vila emmurallada, s’erigeix avui dia en una plaça imponent, nexe d’unió entre nucli històric i modernitat.

Ca la Vila

Un edifici que presidia l’entrada a la Vila durant l’edat mitjana i que avui alberga serveis per als turistes i els habitants de Batea.

Capella Mare de Déu del Portal

Capella dedicada a la patrona de la Vila, d’estil barroc, amb gran ornamentació i una cúpula de grans dimensions.

Carrer Major

El carrer principal de la Vila Closa, que donava accés a l’Església i al Castell per mitjà d’unes arcades gòtiques de l’edat mitjana.

Carrer del Centre

L’antic carrer del Mig, on destaquen arcs gòtics i un bell finestral del segle XIII que presideix la façana d’una casa.

Portal de Cal Llarg

El portal de Cal Llarg donava accés a la Vila Closa des de la pujada del Torrelló, que en temps passats era extramurs

Portal de l'Àngel

Portal de tipus rebaixat presidit per una dovella amb l’arcàngel Grabriel en relleu, sant protector.

Carrer Cavallers

Carrer on hi vivien els Cardona en una gran casa pairal, amb porxades i detalls del dia a dia dels cavallers.

Esglèsia Parroquial Sant Miquel Arcàngel

L’església Parroquial de Batea, d’estil barroc i façana neoclàssica, presideix el poble amb un campanar i unes dimensions imponents.

Mirador del Picatxo

Mirador amb vistes a la Vall Major, ubicat al cim del Picatxo, on s’hi establiren poblats ibers i un castell medieval.

Portal de Sant Roc

Aquest portal dona accés al carrer Podrit, proper a un enterrament massiu d’empestats que van intentar disminuir aixecant una capella.

Hospitals de Sang

Hospitals de Sang ens ensenya com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre

Torre del Castellà

La Torre del Castellà era el lloc on el representant del Castellà d’Amposta feia efectius els drets del seu senyor, recollint els delmes.

Torre de Martí

La Torre Martí tenia funcions d’habitatge i va servir com a casa de pas del rei Martí l’Humà i el seu seguici.

Font de Llavar

La Font de Llavar o de la Vall conserva un abeurador i safarejos monumentals, originaris del segle XVI.

El Calvari

Turó recentment restaurat i enjardinat, idoni per passejar i amb capelles construïdes en els segles XVII i XVIII.

Creu de la Vall

Creu Coberta situada a la Vall Major, ideal per fer una excursió a peu o en bicicleta i endinsar-se entre les vinyes.

Pinyeres

Pinyeres són les restes d’un antic poble que duia aquest nom. Hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor, del segle XIII.

Castell de Sant Joan d'Algars

Pujar fins al turó del Castell d’Algars us permetrà contemplar el seu arc representatiu i unes vistes esplèndides del riu.

Riu d'Algars

El riu d’Algars es troba a uns 9 km de la població i separa els termes de Batea i Maella, desembocant a l’Ebre amb el Matarranya.

Zona esportiva

Per a jugar al futbol, fer natació, partits de pàdel... exercicis al gimnàs amb moltes classes dirigides.