Punts d'interès

Pinyeres

Pinyeres són les restes d’un antic poble que duia aquest nom. Hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor, del segle XIII.

L’antic poble de Pinyeres, avui deshabitat, està situat a la vora del riu d’Algars. A causa d’aquesta proximitat, s’hi van establir poblats des dels temps dels ibers. Just a la vora del conjunt de cases, al Tossal del Moro, s’hi van trobar restes arqueològiques d’un poblat iber, així com restes de tanques i murs defensius. Com sempre, l’altura esdevenia un factor clau a l’hora d’ubicar aquests llogarets, prenent la defensa com aspecte més important.

La importància i independència de Pinyeres la veiem reflectida en el fet que tingué una carta de poblament pròpia, concedida pel Temple de Miravet al segle XIII. El poble estava presidit per dos edificis singulars: per una banda, l’església de la Transfiguració del Senyor, un bell exemplar de les esglésies de reconquesta, de transició al gòtic, que encara avui podem admirar; i per l’altra, el castell, que fou destruït i veié desmuntats els seus carreus, aprofitats pels habitants per edificar les seues cases.

Era un poble envoltat de terres amb bon regadiu, fet que afavoria els cultius i els horts. Però la mateixa proximitat al riu i el fet de ser un lloc enclotat feien que les epidèmies fossen més violentes i duradores. D’aquesta manera, el poble es desocupava en èpoques de malalties i temperatures elevades, distribuint-se la seua població per municipis propers com Batea, Favara o Nonasp. I es tornava a agrupar un cop passades les males temporades.

Aquest fet, i posteriorment l’annexió a Batea al segle XIX, va portar al despoblament continuat i definitiu de Pinyeres.

Punt d'Informació turística

Veuràs exposats tots els vins dels nostres productors locals, als baixos de l'Ajuntament de Batea.

Plaça Major

L’antic pla, preludi d’una vila emmurallada, s’erigeix avui dia en una plaça imponent, nexe d’unió entre nucli històric i modernitat.

Ca la Vila

Un edifici que presidia l’entrada a la Vila durant l’edat mitjana i que avui alberga serveis per als turistes i els habitants de Batea.

Capella Mare de Déu del Portal

Capella dedicada a la patrona de la Vila, d’estil barroc, amb gran ornamentació i una cúpula de grans dimensions.

Carrer Major

El carrer principal de la Vila Closa, que donava accés a l’Església i al Castell per mitjà d’unes arcades gòtiques de l’edat mitjana.

Carrer del Centre

L’antic carrer del Mig, on destaquen arcs gòtics i un bell finestral del segle XIII que presideix la façana d’una casa.

Portal de Cal Llarg

El portal de Cal Llarg donava accés a la Vila Closa des de la pujada del Torrelló, que en temps passats era extramurs

Portal de l'Àngel

Portal de tipus rebaixat presidit per una dovella amb l’arcàngel Grabriel en relleu, sant protector.

Carrer Cavallers

Carrer on hi vivien els Cardona en una gran casa pairal, amb porxades i detalls del dia a dia dels cavallers.

Esglèsia Parroquial Sant Miquel Arcàngel

L’església Parroquial de Batea, d’estil barroc i façana neoclàssica, presideix el poble amb un campanar i unes dimensions imponents.

Mirador del Picatxo

Mirador amb vistes a la Vall Major, ubicat al cim del Picatxo, on s’hi establiren poblats ibers i un castell medieval.

Portal de Sant Roc

Aquest portal dona accés al carrer Podrit, proper a un enterrament massiu d’empestats que van intentar disminuir aixecant una capella.

Hospitals de Sang

Hospitals de Sang ens ensenya com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre

Torre del Castellà

La Torre del Castellà era el lloc on el representant del Castellà d’Amposta feia efectius els drets del seu senyor, recollint els delmes.

Torre de Martí

La Torre Martí tenia funcions d’habitatge i va servir com a casa de pas del rei Martí l’Humà i el seu seguici.

Font de Llavar

La Font de Llavar o de la Vall conserva un abeurador i safarejos monumentals, originaris del segle XVI.

El Calvari

Turó recentment restaurat i enjardinat, idoni per passejar i amb capelles construïdes en els segles XVII i XVIII.

Creu de la Vall

Creu Coberta situada a la Vall Major, ideal per fer una excursió a peu o en bicicleta i endinsar-se entre les vinyes.

Pinyeres

Pinyeres són les restes d’un antic poble que duia aquest nom. Hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor, del segle XIII.

Castell de Sant Joan d'Algars

Pujar fins al turó del Castell d’Algars us permetrà contemplar el seu arc representatiu i unes vistes esplèndides del riu.

Riu d'Algars

El riu d’Algars es troba a uns 9 km de la població i separa els termes de Batea i Maella, desembocant a l’Ebre amb el Matarranya.

Zona esportiva

Per a jugar al futbol, fer natació, partits de pàdel... exercicis al gimnàs amb moltes classes dirigides.