Punts d'interès

Plaça Major

L’antic pla, preludi d’una vila emmurallada, s’erigeix avui dia en una plaça imponent, nexe d’unió entre nucli històric i modernitat.

La Plaça Catalunya s’erigeix avui dia com a punt de benvinguda per als visitants de Batea. I no li ve de nou, ja que segles enrere era literalment l’arribada al poble, el punt d’accés principal per als visitants que arribaven pel camí de Tortosa i que es trobaven una vila completament emmurallada. Aleshores es tractava d’una gran explanada, l’anomenat Pla dels Corrals, on hi havia una bassa. Aquí hi arribaven els visitants i els pagesos mitjançant la tracció animal, emprant la bassa com abeurador.

Amb el conreu tradicional dels cereals, dels olivers, ametllers i, cada cop més, de la vinya, el poble s’encaminà de forma decidida cap a la modernitat en el decurs dels segles XVI i XVII. Coincidint amb el fort creixement demogràfic i l’expansió comercial i agrària de Catalunya i Espanya, Batea va experimentar un augment important de la natalitat durant el segle XVIII. Més fills significaven més mà d’obra, més capacitat de producció. Així, tot i la gran extensió del terme propi, molts bateans van comprar nombroses finques situades a les demarcacions veïnes de Caseres, Gandesa, la Pobla, Vilalba, Calaceit, Maella, Favara i Nonasp.

Com a conseqüència d’aquest progrés agrari, Batea va assolir un creixement important cap als extraradis, deixant de ser així una vila closa. Es van edificar cases senyorívoles en l’esmentat pla, presents encara avui dia amb tota la seua esplendor. Un exemple és la casa dels Alcorisa, que ocupa tot el replà situat a la vora de la pendent cap a l’estanc. Com a causa d’aquest creixement, es va decidir tapar la bassa, i a partir d’aleshores el pla es va convertir en un nou espai de convergència. Aquí es van anar erigint successives places i va quedar vigent per sempre el vincle entre el nucli històric de Batea i els nous carrers que s’obrien pas cap a la modernitat.

Punt d'Informació turística

Veuràs exposats tots els vins dels nostres productors locals, als baixos de l'Ajuntament de Batea.

Plaça Major

L’antic pla, preludi d’una vila emmurallada, s’erigeix avui dia en una plaça imponent, nexe d’unió entre nucli històric i modernitat.

Ca la Vila

Un edifici que presidia l’entrada a la Vila durant l’edat mitjana i que avui alberga serveis per als turistes i els habitants de Batea.

Capella Mare de Déu del Portal

Capella dedicada a la patrona de la Vila, d’estil barroc, amb gran ornamentació i una cúpula de grans dimensions.

Carrer Major

El carrer principal de la Vila Closa, que donava accés a l’Església i al Castell per mitjà d’unes arcades gòtiques de l’edat mitjana.

Carrer del Centre

L’antic carrer del Mig, on destaquen arcs gòtics i un bell finestral del segle XIII que presideix la façana d’una casa.

Portal de Cal Llarg

El portal de Cal Llarg donava accés a la Vila Closa des de la pujada del Torrelló, que en temps passats era extramurs

Portal de l'Àngel

Portal de tipus rebaixat presidit per una dovella amb l’arcàngel Grabriel en relleu, sant protector.

Carrer Cavallers

Carrer on hi vivien els Cardona en una gran casa pairal, amb porxades i detalls del dia a dia dels cavallers.

Esglèsia Parroquial Sant Miquel Arcàngel

L’església Parroquial de Batea, d’estil barroc i façana neoclàssica, presideix el poble amb un campanar i unes dimensions imponents.

Mirador del Picatxo

Mirador amb vistes a la Vall Major, ubicat al cim del Picatxo, on s’hi establiren poblats ibers i un castell medieval.

Portal de Sant Roc

Aquest portal dona accés al carrer Podrit, proper a un enterrament massiu d’empestats que van intentar disminuir aixecant una capella.

Hospitals de Sang

Hospitals de Sang ens ensenya com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre

Torre del Castellà

La Torre del Castellà era el lloc on el representant del Castellà d’Amposta feia efectius els drets del seu senyor, recollint els delmes.

Torre de Martí

La Torre Martí tenia funcions d’habitatge i va servir com a casa de pas del rei Martí l’Humà i el seu seguici.

Font de Llavar

La Font de Llavar o de la Vall conserva un abeurador i safarejos monumentals, originaris del segle XVI.

El Calvari

Turó recentment restaurat i enjardinat, idoni per passejar i amb capelles construïdes en els segles XVII i XVIII.

Creu de la Vall

Creu Coberta situada a la Vall Major, ideal per fer una excursió a peu o en bicicleta i endinsar-se entre les vinyes.

Pinyeres

Pinyeres són les restes d’un antic poble que duia aquest nom. Hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor, del segle XIII.

Castell de Sant Joan d'Algars

Pujar fins al turó del Castell d’Algars us permetrà contemplar el seu arc representatiu i unes vistes esplèndides del riu.

Riu d'Algars

El riu d’Algars es troba a uns 9 km de la població i separa els termes de Batea i Maella, desembocant a l’Ebre amb el Matarranya.

Zona esportiva

Per a jugar al futbol, fer natació, partits de pàdel... exercicis al gimnàs amb moltes classes dirigides.