Punts d'interès

Mirador del Picatxo

Mirador amb vistes a la Vall Major, ubicat al cim del Picatxo, on s’hi establiren poblats ibers i un castell medieval.

Si us trobeu al mirador del Picatxo, teniu davant vostre la Vall Major, una de les terres més fèrtils i amb més riquesa de la Terra Alta. Segles enrere ja era una terra venerada, i és que fins i tot tenia una carta de poblament pròpia, fet habitual en un terme municipal, però força insòlit en una vall. Això demostra la importància que tenia fins i tot en temps dels ibers, on s’hi establiren distints poblats ja que tenien l’aigua a la vora i era un camí directe a l’Ebre.

I per arribar fins al mirador, heu hagut de travessar els carrers que conformen el Picatxo. Amb aquest nom es coneix a Batea l’esplanada rocosa superior que domina el nucli poblat. Indret on s’hi va establir un poblat ibèric que podia comunicar-se visualment a la perfecció amb els poblats situats per la Vall Major.

Fou l’espai també on s’aixecà el Castrum de Batea, una fortalesa en els seus inicis que els templers van encarregar-se d’eixamplar i convertir en un autèntic castell de defensa. A aquest s’hi accedia per l’actual carrer del Laberint i per la costa que hi mena des del Jorn Nou, on hi havia una porta flanquejada per dues torres, de les quals en queden restes visibles.

No es tractava d’un castell de grans dimensions, i és que no s’utilitzava com a residència. La prova està en què quan passaven els reis no es quedaven a dormir al de Batea, sinó que ho feien al de Maella. Era, això sí, un bon castell de defensa que dominava des de les altures les avançades dels enemics.

Felip V, però, va donar l’ordre de derruir tots els castells que tenien funcions estrictament militars un cop acabada la Guerra de Successió. Tot i que aquesta ordre es va complir només parcialment, els castells de dimensions més reduïdes com el de Batea no van poder evitar desaparèixer.

Punt d'Informació turística

Veuràs exposats tots els vins dels nostres productors locals, als baixos de l'Ajuntament de Batea.

Plaça Major

L’antic pla, preludi d’una vila emmurallada, s’erigeix avui dia en una plaça imponent, nexe d’unió entre nucli històric i modernitat.

Ca la Vila

Un edifici que presidia l’entrada a la Vila durant l’edat mitjana i que avui alberga serveis per als turistes i els habitants de Batea.

Capella Mare de Déu del Portal

Capella dedicada a la patrona de la Vila, d’estil barroc, amb gran ornamentació i una cúpula de grans dimensions.

Carrer Major

El carrer principal de la Vila Closa, que donava accés a l’Església i al Castell per mitjà d’unes arcades gòtiques de l’edat mitjana.

Carrer del Centre

L’antic carrer del Mig, on destaquen arcs gòtics i un bell finestral del segle XIII que presideix la façana d’una casa.

Portal de Cal Llarg

El portal de Cal Llarg donava accés a la Vila Closa des de la pujada del Torrelló, que en temps passats era extramurs

Portal de l'Àngel

Portal de tipus rebaixat presidit per una dovella amb l’arcàngel Grabriel en relleu, sant protector.

Carrer Cavallers

Carrer on hi vivien els Cardona en una gran casa pairal, amb porxades i detalls del dia a dia dels cavallers.

Esglèsia Parroquial Sant Miquel Arcàngel

L’església Parroquial de Batea, d’estil barroc i façana neoclàssica, presideix el poble amb un campanar i unes dimensions imponents.

Mirador del Picatxo

Mirador amb vistes a la Vall Major, ubicat al cim del Picatxo, on s’hi establiren poblats ibers i un castell medieval.

Portal de Sant Roc

Aquest portal dona accés al carrer Podrit, proper a un enterrament massiu d’empestats que van intentar disminuir aixecant una capella.

Hospitals de Sang

Hospitals de Sang ens ensenya com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre

Torre del Castellà

La Torre del Castellà era el lloc on el representant del Castellà d’Amposta feia efectius els drets del seu senyor, recollint els delmes.

Torre de Martí

La Torre Martí tenia funcions d’habitatge i va servir com a casa de pas del rei Martí l’Humà i el seu seguici.

Font de Llavar

La Font de Llavar o de la Vall conserva un abeurador i safarejos monumentals, originaris del segle XVI.

El Calvari

Turó recentment restaurat i enjardinat, idoni per passejar i amb capelles construïdes en els segles XVII i XVIII.

Creu de la Vall

Creu Coberta situada a la Vall Major, ideal per fer una excursió a peu o en bicicleta i endinsar-se entre les vinyes.

Pinyeres

Pinyeres són les restes d’un antic poble que duia aquest nom. Hi destaca l’església de la Transfiguració del Senyor, del segle XIII.

Castell de Sant Joan d'Algars

Pujar fins al turó del Castell d’Algars us permetrà contemplar el seu arc representatiu i unes vistes esplèndides del riu.

Riu d'Algars

El riu d’Algars es troba a uns 9 km de la població i separa els termes de Batea i Maella, desembocant a l’Ebre amb el Matarranya.

Zona esportiva

Per a jugar al futbol, fer natació, partits de pàdel... exercicis al gimnàs amb moltes classes dirigides.